Wednesday, May 19, 2010

Zarada

"Internet zarada" nije za svakoga


Sa sve ucestalijim koriscenjem interneta kod nas sve se vise pominje ta magicna rec "zarada".Svima su u glavi ljudi koji sede za svojim kompjuterom,ne idu na posao,ne napustaju cak ni kucu a zaradjuju pare.Pa naravno,ko od nas nije pozeleo da se nadje na njihovom mestu.Ali to nije bas tako jednostavno.Mnogi od njih su mesecima i godinama razvijali najbolje taktike za zaradu i stabilan prihod tokom meseca i cele godine.Mada se u principu sve svodi na isto,cilj je napraviti sajt sa sto vecom mogucom posetom.
To izgleda ovako:
Napravite sajt,mozete to uciniti ovde Hostgator
I onda taj sajt koristiti u sledece svrhe:

Affiliate marketing-

Sopstveni sajt ce vam dati slobodu da reklamirate odredjene proizvode drugih i za to budete placeni.Ovo se zove "affiliate marketing".Naravno,preporucljivo je naci mnostvo ponuda i proizvoda,u zavisnosti od ponude vaseg sajta.

Reklamiranje drugih-
Kada je vas sajt na visokom polozaju na "guglu" i imate mnostvo poseta,drugi vlasnici sajtova ce od vas traziti da ih reklamirate.Napravite poseban prostor na prvoj stranici ili na kojoj vec odlucite koji ce biti rezervisan za njihove reklame.

Prodaja sajta-
Na kraju krajeva mozete i prodati svoj sajt ako se nadje neko zainteresovan.

Zarada preko interneta je jedno putovanje na kojem se trudite uvek da nesto novo naucite i budete korak ispred konkurencije.Samo se cuvajte takozvanih "scam" sajtova.To su sajtovi koji vam u stvari svasta obecavaju i na kraju vas naravno prevare.I stoga ako mislite da je nesto suvise dobro da bi bilo istinito verovatno i jeste.
Ali ko ce odoleti naslovu tipa "zaradite 1000$ za mesec dana",ponekad ni ja ne uspem da se suzdrzim a da ne pogledam sta je,nekad je dobro i te sajtove pogledati,jer sta god uradite iz toga sticete iskustvo.Covek se najvise uci na greskama.

Backlinkovi,backlinks

Pitanje sa kojim se svaka osoba susrela u svetu pravljenja sajtova jesu Beklinkovi.
Sta su Beklinkovi i cemu sluze?

Beklink je u stvari nacin promocije vaseg sajta koji vam pomaze da budete ispred konkurencije medju rezultatima "google" pretrage.Backlink je adresa vaseg sajta na nekom drugom sajtu.Ovo mozda zvuci zbunjujuce ali krajnje je jednostavno.Na sto vise sajtova se nalazi link do vaseg sajta bolje cete biti rangirani na "googlu".

Sto na dovodi do sledeceg pitanja-Kako doci do beklink-ova?
Do beklink-ova se moze doci na vise nacina:
-postoje sajtovi na kojima mozete ostavljati linkove u razlicite kategorije
-beklink-ovi se mogu dobiti komentarisanjem blogova drugih ljudi.U formularu za komentar ostavljate email adresu i adresu sajta.Ovaj metod je ujedno i najjednostavniji ali neki vlasnici blogova brisu komentare tako da morate biti pazljivi
-mozete pisati clanke na drugim sajtovima,ili blogovima u koje mozete stavljati adresu svojih sajtova
-registrovanjem na forume.Kada se registrujete,obicno u podesavanjima profila mozete naci mesto za adresu vaseg sajta
-naravno uvek postoji opcija da se kupe,sto je i najjednostavniji nacin da se dobiju beklink-ovi

Sve ove informacije mozda zvuce zbunjujuce za pocetnike,ali ja sam pokusao da ih objasnim na najjednostavniji moguci nacin.U buducim postovima cu postaviti adrese nekih sajtova gde mozete naci kvalitetne beklink-ove.

Pravljenje sajtova

Ako ne posedujete nikako strucno znanje u vezi programiranja,web dizajna i slicno preporucio bi vam da se prvo upoznate sa nekim osnovnim stvarima koristeci besplatne servise za blogove kao sto su Blogger i Wordpress.Takodje mozete okusati srecu sa sajtovima koji nude besplatan hosting kao sto je Yola.
Ako ipak zelite placeni hosting i profesionalnu uslugu preporucio bi Hostgator.

Koriscenjem ovih servisa prosiricete svoje znanje i malo bolje cete se upoznati sa svetom interneta i pravljenjem sajtova.
Za one koji zele vise-
mozete pogledati pdf knjigu koju sam nedavno dobio od jednog poznanika.Mozete je besplatno skinuti ovde: